Whatsapp İhbar Hattı0537 893 2727

Gaziantep'te gezip görebileceğiniz tarihi, kültürel, turistik ve popüler mekanlar

Anıt Mezarlar

Anıt Mezarlar

Gaziantep’in Araban İlçesi sınırları içerisinde Elif, Hisar ve Hasanoğlu köylerinde, Anadolu anıt mezar mimarisi için özgün olan üç adet Roma dönemine ait mezar anıtı yer almaktadır. Bu üç mezar anıtı, askeri ve ticari anlamda Fırat’a paralel kuzey-güney yönünde ve batıdan doğuya Fırat’a doğru gelen çok önemli iki yolun kavşağında yer almaktadır. Roma döneminde bölgedeki zengin, üst düzey yönetici veya yüksek rütbeli askerler için yapılmış olduğu düşünülmektedir. Genel olarak mezarlar; podyum, mezar odası, ikinci kat ve piramidal çatıdan oluşmaktadır.  Baldaken tipinin görüldüğü bu mezar anıtları, Roma mezar mimarisinin Anadolu sınırları içerisindeki unik örnekleri olup, en yakın örnekleri Suriye ve Dana’da karşımıza çıkmaktadır. Mezar anıtlarında görülen mimari üslup ve süslemeleri, yapının M.S. 3.yy’ın ilk çeyreğinde inşa edildiği düşündürmektedir.

Hisar Anıt Mezarı:
Gaziantep ili, Araban ilçesi, Hisar köyünde yer alan, Roma anıt mezarları arasında günümüze kadar gelmiş en sağlam mezar anıtıdır. 10 m. yüksekliğe sahip olan anıtın yapımında kesme taş kullanılmıştır. Anıt mezar, 4x4 m. ölçülerinde yüksek bir kaide üzerine oturan, dört köşedeki korinth başlıklı paye sütunlardan meydana gelen gövde ve bunun üzerinde yer alan piramidal bir çatıdan oluşmaktadır. Piramidal çatı üzerinde kare kesitli ve korinth düzeninde bir sütun başlığı mevcuttur. Başlık üzerinde mevcut olmayan bir heykelin varlığı düşünülmektedir. Sade bir görünüme sahip olan Hisar Mezar Anıtı’nın kim tarafından ve kimin adına yapıldığı hakkında bir belge bulunmamaktadır. Anıt mezar, M.S. 2.yy sonu ile 3.yy. başlarına tarihlendiği düşünülmektedir.

Elif Anıt Mezarı:
Araban İlçesi, Elif Köyü’nde yer almaktadır. Elif Köyü antik Sugga kenti olup, Roma dönemi yol güzergahlarını gösteren haritadaki bilgilere göre Dülük-Samosata ile Zeugma-Samosata yollarının kesişme noktasında yer almaktadır. Elif Anıt Mezarı, Roma anıt mezarları arasında en görkemli olandır. Anıt, kesme taştan inşa edilmiş olup yüksek bir kaide üzerine oturan gövde ve gövde üzerini örten tonozlu bir örtü sisteminden oluşmaktadır. Anıt mezarın doğu, batı ve güney cepheleri kemerli, kuzey cephesi ise duvar örülerek kapatılmıştır. Alt orta kısmında ise dikdörtgen bir kapı açıklığı bırakılmıştır. Anıt Mezarın gövdesini oluşturan dört hantal paye sütun yerini burada korinth başlıklı sütunların üzerine oturan kemerlere bırakmıştır. Böylece yapı estetik bir görünüm kazanmıştır. Piramidal bir üst örtü sistemine sahip olan mezar anıtı, M.S. 2.yy. sonu ile 3.yy. başlarına tarihlenmektedir.

Hasanoğlu Anıt Mezarı:
Araban ilçesi, Hasanoğlu Köyü’nde yer almaktadır. Hasanoğlu anıt mezarının yapımında kesme taş kullanılmış olup, kare planlı bir kaide üzerinde yükselmektedir. Güney ve batı cephelerinin paye-sütun ve bunların üzerine oturan kemerlerindeki mimarisiyle estetik bir görünüme sahiptir. Kuzey ve doğu cephelerindeki duvarların tamamı, kaidenin ise yarıya kadar olan kısmı yıkılmıştır. Anıt mezar, M.S. 2.yy. sonu ile 3.yy. başlarına tarihlendiği düşünülmektedir.

Yorumlar (0)

Yorum Yaz