Dövmeli Alaca Çorba
Gaziantep’te ‘Dövmeli Alaca Çorba’ mevsimi şire zamanı başlar. Sonbaharda bağ bozumu yapılıp pekmez, cevizli sucuk, pestil hazırlığı başlayınca bir taraftan da alaca çorba kazanı kaynar. İçindeki tahıl ve bakliyat sayesinde hem doyurucu, hem güç kuvvet verici olan alaca çorba ile ağır emek gerektiren kış hazırlıklarında başka yemeğe gerek duymaksızın günü geçirmek mümkün olur. Bu yüzden şire yapıldığı gün alaca çorba pişirmek gelenek haline gelmiştir. Alaca çorbanın yanında karışık turşu ve pekmez ile yapılmış reçeller yenir. Böylece tek bir çorba, yanında ekşisiyle tatlısıyla başlı başına bir ziyafet haline gelir. Bahar ve yaz aylarında alaca çorbaya pek rağbet edilmez ama sonbahar ve kış aylarında sofradaki yeri vazgeçilmezdir.
KAÇ KİŞİLİK
4-5
Malzemeler
- 1 bardak aşurelik buğday (dövme)
- 1⁄2 bardak nohut
- 1 bardak mercimek
- 2-3 adet orta boy kuru soğan
- 6-7 bardak su
- 1⁄2 bardak zeytinyağı veya 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı toz kırmızıbiber
- 1 yemek kaşığı kurutulmuş tarhun (tarhın)
- 2 adet kuru dolmalık kırmızıbiber
Nasıl Yapılır
- Bir gece önceden nohut ve buğdayı iyice yıkayın ve üzerini kapatacak kadar su ile ıslatın. Geceden ıslatamazsanız, suda en az 6-7 saat bekletmelisiniz.
- Ertesi gün tenceredeki ıslama suyunu süzün ve 6-7 bardak su ve yeterince tuz ilavesiyle ateşe koyun. Kaynamaya başlayınca yüzeyinde oluşan köpükleri alın.
- Tencerenin kabağını kapatarak hafit ateşte nohutlar yumuşayıncaya kadar pişirin.
-
Dövme ve nohut karışımı pişirilirken karıştırmayın. Aksi halde dövme, tencere dibine yapışır ve tencere hemen dibine tutar.
- Mercimeği yıkayın, soğanları halka halka doğrayın. Mercimek ve soğanı çorbaya katın ve arzu ederseniz ikiye bölünmüş kuru kırmızıbiberi ekleyin.
-
Mercimek ve soğanlar da iyice pişince tarhunu ekleyin. Üstü için yağı toz kırmızıbiber ile kızdırın.
Tüm Yorumlar